Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η Coca-Cola εναντίον της ντουντούκας


Η ελληνική Coca-Cola έστειλε εξώδικο στους   απεργούς της τους οποίους απέλυσε γιατί διαμαρτυρήθηκαν χρησιμοποιώντας μέσα όπως ο τηλεβόας και οι αφίσες ενώ απαιτεί συνολικά από τους απεργούς την καταβολή 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημίωση για ηθική βλάβη με νόμιμο τόκο μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η εταιρία στράφηκε εναντίον των απεργών αναφέροντας τα εξής: "Διαταράσσετε τους καθιερωμένους ρυθμούς ζωής μιας ολόκληρης πόλης προκαλώντας σύγχυση μέσω αυτοκινήτων που φέρουν τηλεβόες και διαδίδουν συκοφαντικά κατά της εταιρείας μας μηνύματα".

Επειδή λοιπόν εγώ ζω και στη Θεσσαλονίκη όπου συμβαίνουν αυτά, μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα από το όλο συμβάν: Πρώτον στην πόλη, και σε όποια άλλη πόλη, δε χρειάστηκε να έρθει κανένας απεργός για να διαταραχθούν οι καθημερινοί ρυθμοί ζωής της.  Όταν μάλιστα ο απεργός κυκλοφορεί με ένα αμάξι, δε νομίζω να δημιουργείται και ιδιαίτερο πρόβλημα. Πλέον είμαστε τόσο συνηθισμένοι στις απεργίες που λαμβάνουν χώρο κάθε 3 και λίγο, που οι ρυθμοί έχουν προσαρμοστεί μια χαρά. Μόνο κάτι γιαγιάδες που ψηφίζουν Σαμαρα και Βενιζέλο γκρινιάζουν και οι ΔΑΠιτες εννοείται για προφανείς λόγους. Γιατί είναι βλαμμένοι. Α και τους ρυθμούς της πόλης τους διαταράσσουν περισσότερο κάτι τυπάκια με μπλε ή χακί στολές και γκλοπ.

Δεύτερο και σημαντικότερο η απεργία είναι δικαίωμα που έχει καθιερωθεί από το 19ο αιώνα κι έχει κατακτηθεί με κόπους κι αίμα ανθρώπων. Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι όρθωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν τις ζωές και τα δικαιώματά τους θα πρέπει να το σέβεται η κάθε εταιρία και η κάθε κυβέρνηση ειδικότερα στην εποχή που ζούμε. Το όνομα της εταιρίας αμαυρώθηκε από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκαν οι απολύσεις και το ότι θα πάει στη Βουλγαρία ή όπου αλλού πάει τα εργοστάσια της. Αυτό υποδεικνύει πως κάτι πήγαινε στραβά στην παραγωγή και τα αφεντικά δεν έβγαιναν προφανώς. Σημαίνει ίσως αυτόματη πτώση της ποιότητας και ότι θέλουν φθηνότερα εργατικά χέρια. Όλα γίνονται με σκοπό το κέρδος των αφεντικών και της εταιρίας. Βέβαια να θυμίσω ότι αντίστοιχες βουλγαρικής παραγωγής Coca-colες πωλούνταν προ πολλού στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην ίδια τιμή με την  ελληνικής παραγωγής. Πιο έντιμο θα ήταν να βγουν τα αφεντικά και να παραδεχθούν ο,τι κοιτάνε τον κώλο τους παρά να στρέφονται νομικά και να απειλούν ανθρώπους που δεν έχουν πλέον δουλεία ζητώντας τους απαράμιλλα ποσά. 

Τρίτον μία εταιρία δε θα έπρεπε να λέει χαζομάρες και μπούρδες για τους τηλεβόες και τους απεργούς που διαταράσσουν έτσι την πόλη. Επειδή είδα και άκουσα το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, επρόκειτο για ένα και μόνο, όπως ανέφερα, που φώναζε εξίσου δυνατά με  ένα παλιατζή σαν αυτούς που περνάνε κάθε μέρα έξω από τα σπίτια μας. Επίσης λοιπόν καθημερινό φαινόμενο και κανένας δεν ενοχλήθηκε. Στην πόλη ακόμη κυκλοφορούν ασθενοφόρα και άλλα οχήματα που φέρουν σειρήνες και είναι πιο εκκωφαντικές απ' τις ντουντούκες. Σύμφωνα με τη λογική της εταιρίας ας τα απαγορέψουμε κι αυτά να μη μας ενοχλούν να τελειώνουμε ρε, κλαιν!

Μπούρδες λοιπόν. Η εταιρία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δεχτεί τον αγώνα τον ανθρώπων γιατί είναι δίκαιος. Ο μόνος που παίζει βρώμικα παιχνίδια είναι η ίδια η εταιρία. Άμα θέλει ας κόψει τις χορηγίες στο δήμο Θεσσαλονίκης και καμία διαφήμιση. Έτσι κι αλλιώς ο περισσότερος κόσμος πλέον αγοράζει ληγμένες Κόλες από το Τσέρνομπιλ για μισό ευρώ και τη βρίσκει μια χαρά, οπότε άδικος ο κόπος της Coca-cola. Α και ο δήμος ας λάβει θέση στηρίζοντας τον αγώνα των απεργών όπως ανακοίνωσε εξ αρχής και να μη κάνει τα στραβά ματάκια.

Καλή συνέχεια στον αγώνα των ανθρώπων! Έχουν ήδη νικήσει και οι απειλές εις βάρος τους είναι παράσημο! Συνεχίζουμε μην αγοράζοντας προϊόντα της κοκα κολα!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://greektv-com.blogspot.gr/2013/11/coca-cola.html?spref=tw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου