Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Μόνο λόγια


Την Κυριακή 18 Μαϊου μαζί με τις αυτοδιοικητικές-περιφερειακές εκλογές οι πολίτες της Θεσσαλονίκης  κλήθηκαν να αποφασήσουν για την μοίρα του νερού και της ΕΥΑΘ, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί. Οι πολίτες της πόλης δεν το άφησαν να περάσει έτσι και μέσα από την κινητοποίηση και συνεχή αγώνα για τεράστιο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να στήσουν ένα δημοψήφισμα που έδωσε ένα ηχηρότατο ΟΧΙ στην κυβερνητική πολιτική αφού το 98% σχεδόν των ψηφισάντων τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης.

Μία ημέρα ωστόσο πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε προηγηθεί η δημοσίευση εγκυκλίου εκ μέρους του υπουργού εσωτερικών κ. Μιχελάκη με την οποία καθιστούσε σαφές ότι το δημοψήφισμά σύμφωνα με την κυβέρνηση κρίνεται παράνομο. Σύμφωνα με τις εικασίες της, ήταν παράνομο να χρησιμοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στο χώρο των σχολείων κάτι το οποίο διαψεύστηκε από τον συνταγματολόγο Γ. Κατρούγκαλο που χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές προσχηματικές και την ίδια την κίνηση αντισυνταγματική καθώς η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η κανονική διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την επομένη όχι μόνο καταδίκασε την κυβερνητική φιλελεύθερη πολιτική που εστιάζει στο ξεπούλημα και τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ανέδειξε και κάτι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο. Ότι οι κυβερνώντες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο λόγια και με οδηγό την τρομοκράτηση και την προπαγάνδα, επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους βάζοντας φραγμούς στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο συμφέρον των πολλών.

Το παράδειγμα αυτό, μαζί με την υποχώρηση της κυβέρνησης στο φιάσκο για το ξεπούλημα των παραλιών της Ελαφονήσου, υποδεικνύουν πώς όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε  το μέλλον μας βάζοντας τέλος σε τέτοιες βάρβαρες πολιτικές. Όλα περνάν από το χέρι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου