Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Άντρακλες


Η Τουρκία είναι μία χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας. Όπως εδώ έτσι κι εκεί, στα πλαίσια της "οικονομικής εξυγείανσης" όπως αρέσκονται να λένε οι φιλελεύθεροι πολιτικοί, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων και βάρβαρης πολιτικής εις βάρος του δημοσίου, των κρατικών επιχειρήσεων και τελικά προς τους πολίτες. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε να εκτυλίσσονται και τόσες αναταρραχές τον τελευταίο καιρό στη γειτονική χώρα. 

Αυτές τις μέρες ένα νέο κύμα αντίδρασης και διαδηλώσεων ξέσπασε στη χώρα. Αφορμή αποτέλεσε ο θάνατος 200 περίπου ατόμων σε ανθρακορυχείο το οποίο είχε πρόσφατα ιδιωτικοποιηθεί. Πηγές αναφέρουν οτι τα χρόνια που το ανθρακορυχείο ήταν κρατικό τα ατυχήματα που είχαν προκληθεί ήταν ελάχιστα ενώ μετά την ιδιωτικοποίηση ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε. Παρόμοια περιστατικά ατυχημάτων μετά από ιδιωτικοποιήσεις έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις, με ένα τρανταχτό παράδειγμα να είναι οι σιδηροδρομικές εταιρίες της Μ. Βρετανίας, που μετά από εκατοντάδες ατυχήματα τα τελευταία χρόνια γίνεται αγώνας για την επανακρατικοποίηση τους. Αναφέρεται γενικά ότι μετά τις ιδιωτικοποιήσεις οι δαπάνες για τις συντηρήσεις και την ασφάλεια περιορίζονται σημαντικα, όπως έγινε και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μετά τα περιστατικά αυτά που έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες άλλα που έλαβαν τόπο στο χώρο της πολιτικής της Τουρκίας, (βλέπε πλατεία Ταξίμ, φίμωση στο διαδίκτυο, χρηματισμοί υπουργών κ.τ.λ.) οι πολιτικοί και ιδιαίτερα ο Ερντογάν φαίνονται πιο συγχυσμένοι και φοβισμένοι από ποτέ. Σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται και το πραγματικό πρόσωπο των ανθρώπων αυτών οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά κότες.

Σοκ προκάλεσε στο διαδίκτυο η εικόνα του συμβούλου του Ερντογάν που κλωτσά ανελέητα έναν συγγενή θύματος από τα ανθρακορυχεία. Ο άθρωπος είναι ξαπλωμένος στο έδαφος με δύο ένοπλους να τον κρατάνε. Μόνο τότε θα μπορούσε ένα τέτοιος δειλός να ορμήξει. Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν είναι καλύτερος. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε σήμερα βίντεο στο οποίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φαίνεται να χτυπάει ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, κόρη επίσης θύματος στα ανθρακορυχεία, η οποία μόλις τον είδε φώναξε " τι κάνει εδώ ο δολοφόνος του πατέρα μου".

Τέλος είδαμε και τις τούρκικες αστυνομικές δυνάμεις να ρίχνουν νερό με πίεση κατά πολιτών, κάτι που είχε αποβεί μοιραίο για έναν άτυχο πολίτη στις προηγούμενες διαδηλώσεις και να στοχεύουν εναντίον κι ενός ατόμου με αναπηρικό καροτσάκι:

 

Φαίνεται ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις στην Τουρκία έχουν πολλά κιλά αρχίδια. Οι Η.Π.Α. δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την Τούρκικη κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Φαίνεται ακόμη ότι  έχουμε και πάρα πολλά κοινά με τη γειτονική χώρα. Εκτός από παρόμοια προβλήματα έχουμε και το ίδιο δειλούς πολιτικούς. Οι πολίτες της Τουρκίας τώρα βρίσκονται στους δρόμους και διεκδικούν τις ζωές τους. Εμείς δε βγήκαμε στους δρόμους όταν έπρεπε και δεν απαιτήσαμε τα αυτονόητα. Στις 25 του Μάη μπορούμε τουλάχιστον να αποδείξουμε το αντίθετο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου