Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Οι πιπεριές στο Γκουαντάναμο

                                                          Robert Margetts, Red Hot Chili Peppers


Στις φυλακές του Γκουαντάναμο η μουσική δεν ηχεί το ίδιο στα αυτιά των κρατουμένων. Τραγούδια σε υψηλή ένταση και συνεχή επανάληψη για ολόκληρα εικοσιτετράωρα. Το μυαλό ατονεί, οι δυνάμεις και η θέληση υποχωρούν σταδιακά και οι κρατούμενοι καταρρέουν. Για αρκετά χρόνια, προκειμένου να βασανίσουν κρατουμένους, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών χρησιμοποιούσαν την τεχνική αυτή οδηγώντας τους ανθρώπους σε ψυχική κατακερμάτιση. Την έμπρακτη αντίθεση με τέτοιου είδους βασανιστήρια έχουν εκφράσει δεκάδες καλλιτέχνες αλλά και οργανώσεις όπως η Zero dB που έχει ταχθεί στην καταπολέμηση και την κατάργηση τους. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση του με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο υποσχόμενος ότι θα τις κλείσει. Ωστόσο οι σκοτεινοί τοίχοι των φυλακών στέκονται ακόμη όρθιοι στοιχειώνοντας τους κρατουμένους και την ανθρωπότητα με τις ιστορίες βασανιστηρίων που εκτυλίσσονται εκεί πέρα.

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χρήση της μουσικής τους στα πλαίσια των βασανιστηρίων αυτών, ο ντράμερ των Red Hot Chili Peppers Chad Smith, σχολίασε εκφράζοντας τον θυμό του και την αντίθεση του. Αρκέστηκε να δηλώσει οτι ενοχλήθηκε στεναχωρήθηκε από την αποκάλυψη γιατί η μουσική της μπάντας του είναι πιο χαρούμενη και θετική όπως δήλωσε. Δεν φάνηκε να τον αγγίζει το γεγονός ότι κάποιοι βασανίζονται με τέτοιες απάνθρωπες μεθόδους και δεν εξέφρασε κάποια ένσταση για τις φυλακές. Απλά αρκέστηκε να πει ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς χρησιμοποίησαν τη μουσική τους και ότι αυτό είναι πολύ άσχημο.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τη συμμετοχή των Red Hot Chili Peppers στην προώθηση της υποψηφιότητας του Μπάρακ Ομπάμα και την καθαρότατη στήριξή του στις εκλογές, αναρρωτιόμαστε ποια θα είναι και η επίσημη θέση του συγκροτήματος απέναντι όχι μόνο στη χρήση της μουσικής τους αλλά και στα ίδια τα βασανιστήρια. Θα έκαναν άραγε κάποια κίνηση αντίθετη με αυτή της κυβέρνησης των Η.Π.Α. που φαίνεται να δείχνει απάθεια απέναντι στο ζήτημα για προφανέστατους λόγους; Παλιότερα συγκροτήματα είχαν τη δύναμη να ξεκινούν κινήματα, επαναστάσεις και να ρίχνουν κυβερνήσεις όχι να χαϊδεύουν αυτιά εκφράζοντας απλά τη δυσαρέσκιά τους. Αναμένουμε...

Προς το παρόν ένα μουσικό διάλειμμα βασανιστηρίων: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου