Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αντίθετες διεκδικήσεις, αντίστροφες διαδηλώσεις.

Φωτογραφία: Μάριος Λόλος
Πώς αντιστρέφονται έτσι τα πράγματα...Αν κάποιος μου έλεγε ένα χρόνο πριν ότι θα πραγματοποιούνταν κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον διαδήλωση με αίτημα την παραμονή στην Ευρώπη και στο Ευρώ, μάλλον θα τον περνούσα για τρελό. Ποιος θα πίστευε ότι, στην ίδια πλατεία στην οποία άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, στην οποία κάποιοι βρωντοφώναξαν κατά της λιτότητας, των μνημονίων και της εξαθλίωσης, λίγα χρόνια αργότερα θα βρισκόντουσαν κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα απαιτούσαν ουσιαστικά την παραμονή σε ο,τι μας χάρισε απλόχερα όλα αυτά τα δεινά. Από τις δραματικές διαδηλώσεις των αντιμνημονιακών χρόνων,με τις αυτοκτονίες, τους θανάτους και τις ανάλγητες επιθέσεις των αστυνομικών, περνάμε στην τραγελαφικότητα και την εκκεντρικότητα, των -πως να το πω τώρα- μνημονιακών, άντε φιλοευρωπαϊκών, διαδηλώσεων. Τα συνθήματα υπέρ τις Ευρώπης, οι σημαίες με τα αστεράκια που ανέμιζαν, οι ηλικιωμένοι νοικοκυραίοι με τις σφυρίχτρες και ο πάντα παρών αγωνιστής και υπερασπιστής των μνημονίων Άδωνις Γεωργιάδης, με τα tweets και τις selfie του, μόνο τραγελαφικό χαρακτήρα θα μπορούσαν να προσδώσουν στο συγκεκριμένο event.

Δε ξέρω αν πρόκειται για μια εκδήλωση κάποιας εμφύλιας τάσης, όπως δηλώθηκε από πολλούς. Σίγουρα όλα αυτά δηλώνουν μία σύγκρουση που έχει καθαρά ταξικά ερείσματα. Ο λαός που τα χρόνια του μνημονίου βασανίστηκε, απέναντι στα πλούσια στρώματα που ζούσαν σε βάρος του, από πάντα. Αυτοί βρέθηκαν χθες στην πλατεία συντάγματος. Άνθρωποι με κοστούμια και γραβάτες, επιχειρηματίες, υποστηρικτές των μνημονίων και θαυμαστές του Άδωνι. Μετά από το τελευταίο, δε ξέρω αν θα πρέπει να πω κάτι άλλο για να περιγράψω την γραφικότητα τους. Βασικά ήταν και τα πανό και τα πλακάτ που κυκλοφόρησαν:


Εκκεντρικά και συγχυσμένα πλακάτ που ξεχωρίζουν. 
Φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας
Ο φόβος της έλευσης μια αριστερής κυβέρνησης ήταν φανερός από το 2012, όποτε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να μοιάζουν απειλητικά για αυτούς. Πλούσιοι και νοικοκυραίοι ανησυχούν πλέον να μην χάσουν τις περιουσίες τους, αυτές που τα χρόνια των μνημονίων εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Μόνο και μόνο ο φόβος ενός Grexit, όπως το παρουσιάζουν και τον αναπαράγουν και τον προπαγανδίζουν τα εγχώρια, και όχι μόνο Μ.Μ.Ε., τους κάνει να χάνουν το ύπνο τους.

Η άρχουσα τάξη, τους τελευταίους μήνες κυρίως, έχει περάσει στην αντεπίθεση. Είναι εκεί για να υπερασπιστεί όσα χτίστηκαν όλα τα χρόνια των μνημονίων και όχι μόνο. Είναι εκεί για να υπερασπιστεί την Ελλάδα της διαπλοκής και του των νεοφιλελεύθερων, απάνθρωπων πολιτικών, αυτή που άκμασε που χέρι-χέρι με την Ε.Ε.. Αυτό δήλωναν και τα πλακάτ που κυκλοφορούσαν στην πλατεία, με πιο χαρακτηριστικά αυτά που εξυμνούσαν την αξιολόγηση, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, την επιχειρηματικότητα και από την άλλη χαρακτήριζαν την κυβέρνηση σταλινική (!), εθνικούς τραμπούκους, ενώ υπήρχαν και αυτά τα οποία έριχναν το χρέος της χώρας στις συντάξεις και στους δημοσίους υπαλλήλους εννοείται...

Οι θιασώτες των μνημονίων φαίνεται να περνάνε στην αντεπίθεση υπερασπίζοντας με όποιον τρόπο μπορούν τις θέσεις τους. Χθες, αλλά και άλλες φορές πριν λίγους μήνες, τους είδαμε αν διαδηλώνουν για την Ευρώπη και συνεπώς για τα μνημόνια. Στον αντίποδα του μαύρου της ΕΡΤ, κάνουν την εμφάνιση οι έκδηλες απειλές των καταχρεωμένων και παράνομων καναλαρχών, για μαύρο στους ιδιωτικούς τους σταθμούς και απολύσεις των εργαζομένων τους. Τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. εν γένει έχουν στραφεί σε έναν ανελέητο πόλεμο κατά της κυβέρνησης, τον ίδιο πόλεμο λάσπης και προπαγάνδας που της έκαναν όταν ήταν αντιπολίτευση. Στην θέση των πολιτικών που κατέβαιναν στον δρόμο και πάλευε μαζί με τον λαό, δεχόμενοι όλοι μαζί τις ανελέητες επιθέσεις των ΜΑΤ, πλέον έχουν πάρει πολιτικές καρικατούρες, όπως ο Άδωνις και η Βούλτεψη. Όλοι αυτοί, ήταν εκεί και θα είναι εκεί, απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις ενός λαού, υπερασπιζόμενοι  τα όσα έχτισαν τόσα χρόνια και τώρα τα βλέπουν να γκρεμίζονται. 


Όλοι όσοι ήταν εκεί μπορούν σίγουρα να φωνάζουν κιόλας "Γερούν, Γερά". Δε θα εκπλαγώ αν το έκαναν κιόλας...Είμαι σίγουρος πάντως, ότι ούτε ένας στην πλατεία δεν έχει καταλάβει τόσα χρόνια, τι πάει να πει Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώ. Είμαι σίγουρος πως δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα και στην όμορφη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και είμαι σίγουρος πως ο καθένα από αυτούς ήταν εκεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και μόνο. Πώς να απαντήσει κάποιος σε τόση βλακεία;  Μια βλακεία ψεκασμένη, που κινείται από στοχευμένες επιδιώξεις και κακεντρεχείς επιθυμίες; Απλά δεν το κάνεις.

Update: Ο "παραπλανημένος" και χαζός λάος, μόνο παραπλανημένος δε φαίνεται να είναι και οι όποιες αμφιβολίες για τον χαρακτήρα της φιλοευρωπαϊκής διαδήλωσης και οι επιδιώξεις των διοργανωτών, επιβεβαιώνονται καθώς και οι ίδιοι δεν είναι κάποιοι τυχαίοι... Ανάμεσα λοιπόν σε αυτά τα άτομα σύμφωνα με δημοσιέυματα, βρίσκονται πρώην δεξιοί υποψήφιοι, σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και η γνωστή σε όλους, "αυτόπτης μάρτυρας" στο περιστατικό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βενζινάδικο, Βάλια Παναγιωτίδου. Ότι κουστουμάτοι δεξιοί και ιδιωτικές τράπεζες θα έκαναν πόλεμο στην κυβέρνηση το περίμενα. Ότι θα κατέβαιναν και στους δρόμους όμως, αυτό με ξεπερνά.

Η αυθόρμητη μάζωξη της δευτέρας και τα δεξιά στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου