Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Τα "λεφτά" αισθήματα των Μ.Μ.Ε.


Σενάρια τρόμου για την επόμενη ημέρα στην περίπτωση μη εκλογής προέδρου από την παρούσα βουλή. Χάος στην χώρα σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. Ιπτάμενοι αναρχικοί που κάνουν παρκούρ στα μπαλκόνια σπέρνοντας την καταστροφή στην Αθήνα. Ειρηνικοί αστυνομικοί προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη. Που ακόμα ακόμα έχουν ανθρώπινο πρόσωπο και προσπαθούν γι' αυτό να "απεγκλωβίσουν" τους δυστυχισμένους Σύριους πρόσφυγες από την πλατεία συντάγματος(!). Και το κερασάκι στην τούρτα, μία σαΐτα που από τρολ γίνεται είδηση για κάποιους...

Το τοπίο της ενημέρωσης διαμορφώνεται κάπως έτσι στην ελλάδα. Όχι αποκλειστικά αυτές τις ημέρες εννοείται. Σουρεαλιστικές ειδήσεις υστερίας παράνοιας και προπαγάνδας παρακολουθήσαμε εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό η εκστρατεία τρόμου κατά του Σύριζα για άλλη μία φορά στις ευρωεκλογές που πέρασαν. Σενάρια απόλυτης καταστροφής είχαν κατακλύσει τους δέκτες και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για άλλη μια φορά. Το ίδιο παρατηρείται και σήμερα με την απόλυτη παράνοια ξεχειλίζει στους δέκτες και τα στόματα των "μεγάλων" δημοσιογράφων που απεγνωσμένα προσπαθούν να σώσουν ο,τι μπορεί να σωθεί πια.



Αλλά όλα αυτά μοιάζουν πιο λογικά αν έρθει κανείς στη θέση τους. Η πρεμούρα για την επόμενη ημέρα είναι φανερή και δικαιολογημένη.  Τα τελευταία χρόνια τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. λειτουργούσαν σαν συνήγορος της εκάστοτε κυβέρνησης και σαν αντάλλαγμα αποσπούσαν κάθε φορά την εύνοια μέσα από μικρές διευκολύνσεις. Να αναφερθούμε στα ογκώδη δάνεια που δόθηκαν; Σε αυτά που έμειναν ανεξόφλητα; Στην αποφυγή πληρωμής φόρων για την χρήση των δημόσιων συχνοτήτων; Το ακόλουθο ξεπούλημα τους και τον κατακερματισμό της ΕΡΤ ώστε να παραχωρηθεί η εκπομπή αποκλειστικά στην ιδιωτική Digea;

Τα παραδείγματα είναι εξόφθαλμα νομίζω και δε χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερα μεγάλη ανάλυση. Αν αναλογιστούμε ακόμη ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των καναλιών και των εφημερίδων τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά. Μερικά ονόματα: Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος. Και οι τρεις με υπέρογκα χρέη προς το δημόσιο και οι τρεις καλοί συνεργάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων, με τον δεύτερο να έχει αποκτήσει το προσωνύμιο "Εθνικός Εργολάβος" έχοντας αναλάβει την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων, ενώ στα μνημονιακά χρόνια είναι αυτός που θα εκμεταλλευτεί τις συνθήκες εξαγοράζοντας κομμάτια της δημόσιας περιουσίας σε ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές. Η κυβέρνηση από την άλλη θα φροντήσει να του χαρίσει κυριολεκτικά μέσω τροπολογιών χρέη που αγγίζουν το 1 δις ευρώ. Εννοείται πώς παρόμοια μεταχείριση θα έχουν και οι υπόλοιποι "ολιγάρχες" του τόπου αυτού...Έτσι κι αλλιώς τα λεφτά όπως είπαμε είναι πολλά:


Καμία έκπληξη δε θα πρέπει να προκαλεί λοιπόν το κλίμα πανικού που επικρατεί στα καθεστωτικά μέσα. Ούτε το ότι κανένα κανάλι ποτέ δε έχει κάνει λόγο για περιβόητα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Και για όλα στην τελική θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και εσύ που δεν πήρες την απόδειξη από το ψιλικατζίδικο!

Βέβαια φωνές εναλλακτικής ενημέρωσης υπάρχουν. Εγχώριος τύπος, ιστοσελίδες αλλά και ξένα μέσα έχουν αποκαλύψει εκατοντάδες φορές σκάνδαλα και ειδήσεις για τις οποίες ούτε που υπήρξε αναφορά στα μεγάλα κανάλια. Χαρακτηριστικά τις ημέρες αυτές, υπήρξε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Guardian, το οποίο έκανε λόγο για σχέδιο τρομοκράτησης της κοινής γνώμης με επέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού μέσω των κυρίαρχων μέσων. Κάτι που αναφέρθηκε μόνο από λίγους και λίγοι ακολούθως έδωσαν σημασία.


Ενημερωτικό Ακροδεξιό site "Ο Στόκος"
Το ακόμη πιο τραγικό της υπόθεσης είναι, όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, οτι όποτε φτάνει η ώρα να συζητηθούν τέτοιου είδους ειδήσεις από τους πολίτες υπάρχει μία δυσπιστία ως προς την αληθοφάνεια τους. Αντίθετα μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι έτοιμη να αναμασήσει ειδήσεις ακόμη και για ιπτάμενους αναρχικούς ή για ειδήσεις που γράφτηκαν σε χιουμοριστικές ιστοσελίδες όπως παρατηρούμε στην εικόνα δίπλα. Λογικό κι επόμενο για κάποιους να πιστεύουν μετά στην προπαγάνδα και την τρομοκράτηση όσον αφορά την μη εκλογή προέδρου ή έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ.


Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τη σχέση μέσων και κυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουν και θα αναφερθούν πολλές φορές στα Μ.Μ.Ε. σαν τέταρτη εξουσία, αλλά λίγοι θα αναφερθούν στο χρέος τους προς τους ίδιους τους πολίτες. Το χρέος να ελέγχουν την κυβέρνηση και να αποκαλύπτουν ο,τι είναι απαραίτητο για να πάρουν οι πολίτες τις κατάλληλες αποφάσεις για τη ζωή τους. Στην ελλάδα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το αντίθετο μονάχα. Τους καναλάρχες να κάνουν το χρέος τους προς τις κυβερνησεις μέσα από συμφωνίες που έχουν όχι απλά βαρύ αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά καταχαρακώνουν όλο το μέλλον της.

Οι οικονομικοί παράγοντες σίγουρα καθορίζουν τη δύναμη ενός μέσου. Και σε αυτό βασίζονται τα καθεστωτικά μέσα στην Ελλάδα. Δικλείδα ασφαλείας τους; Μία διεφθαρμένη κυβέρνηση και δύο κόμματα που έχουν στοιχειώσει τον τόπο αυτό. Αλλά αυτοί που τους δίνουν πραγματικά ζωή είμαστε εμείς. Χωρίς εμάς είναι ένα τίποτα. Ας τους απομονώσουμε πριν μας τα πάρουν όλα για όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου