Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η Αργεντινή και ο ελέφαντας στο δωμάτιο.


Μετά από χρόνια λιτότητας και βάρβαρων οικονομικών πολιτικών, μετά από υποσχέσεις για έξοδο από το τούνελ, μετά από αφηγήσεις για τα δικά τους success story, από υποσχέσεις για επανάκαμψη και σωτηρία μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις η Αργεντινή χρεωκοπεί για δεύτερη φορά. Χρεωκοπεί μετά από όλες αυτές τις θυσίες των πολιτών της, τις στερήσεις, τους θανάτους, τα εγκλήματα. Μετά από τα μνημόνια και τις επισκέψεις του ΔΝΤ. Φαντάζομαι και μετά από σκάνδαλα και νομοσχέδια που θα εφαρμόζονταν για το "καλό της πατρίδας". Ήταν αυτή η αναπόφευκτη πολιτική που θα εξασφάλιζε τη σωτηρία. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν ένας ατέλειωτος γολγοθάς για τη χώρα και το ξέσπασμα ενός ατέλειωτου κυνηγιού κερδοσκοπίας.

Στην δικιά μας περίπτωση τώρα, πριν λίγες ημέρες ο οίκος αξιολογησης Blackrock διέψευσε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και τους λόγους της για επανάκαμψη μιλώντας για υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας. Στην λίστα της Blackrock η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή των χωρών που κινδυνέυουν. Η Αργεντινή βρισκόταν λίγες θέσεις κάτω. Η εταιρία, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση για τον έλεγχο και την πίστωση των τραπεζών μας, έκανε λόγο για οικονομική και πολιτική αστάθεια κατακερματίζοντας την εικόνα και την ρητορική που χτίστηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Για όλα αυτά βέβαια δεν μίλησε για άλλη μία φορά κανείς.

Όπως και κανείς δε θα μιλήσει για του λόγους που χρεοκόπησε η Αργεντινή. Ποιός φταίει άραγε κατά τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς και τους κερδοσκόπους; Όπως και στην δικιά μας περίπτωση στην Αργεντινή η λιτότητα και η μνημονιακές πολιτικές παρουσιαζονταν σαν "αναγκαίο κακό" και σαν την μόνη "λογική" και "βιώσιμη" λυση. Να που όμως η κατάρρευση δεν ήταν και ιδιαίτερα μακρυά. Και ξανα ρωτώ, ποίος θα αναλάβει την ευθύνη; Το ΔΝΤ θα βγει για άλλη μία φορά σε ακόμη μία χώρα, μετά από χρόνια λιτότητας και θα ζητήσει απλά συγνώμη όπως συνηθίζει; Οι κερδοσκόποι σίγουρα δεν πρόκειται να παραδεχτούν κάτι γιατί δουλεία τους είναι να αρπάξουν και τα τελευταία απομηνάρια των οικονομιών που καταρρέουν, όπως είδαμε να συμβαίνει εξάλου αυτές τις  μέρες και σίγουρα όχι να απολογούνται. Οι πολιτικοί της χώρας έστω και τώρα πάντως ανέλαβαν δράση.

Σήμερα κυβερνηση και πολίτες έδωσαν ηχηρή απάντηση στους ξένους επενδυτές και τα κερδοσκοπικά funds, επιλέγοντας την χρεοκοπία από την εξάρτηση της χώρας στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Απευθύνθηκαν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να δικαιωθούν ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο σε άλλες χώρες να πράξουν ανάλογα και να απαλλαγούν από το βάρος των μνημονιακών-νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στην Αργεντινή είδαν τον ελέφαντα. Μάλλον είναι μία καλή ώρα και ευκαιρία να ανοίξουμε και οι υπόλοιποι τα μάτια μας ή τουλάχιστον να κοιτάξουμε παραδίπλα και να δούμε την αλήθεια και την προβοσκίδα της να μας χαϊδεύει στο κεφάλι.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιά θα είναι η στάση των δικών μας πολιτικών τόσο απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης της Αργεντινής όσο και όπως συνεπάγεται απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές. Ο ελέφαντας της ματαιότητας των νεοφιλευθερων πολιτικών, όσον αφορά τα συμφέροντα του λαού, είναι εδώ και φωνάζει. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον από την άποψη της επικείμενης ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευθύνες και τα βάρη που θα σηκώσει αλλά και που θα προσπαθήσουν να του φορτώσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου