Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Χρυσή ευκαιρία


Τι ζητά η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη από τους κατοίκους της Χαλκιδικής; Τι θέλει επιτέλους; Να πολεμήσει τον αγώνα που κάνουν για να σώσουν τα σπίτια, τη γη, τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους; Να ξεπουλήσει  στην Καναδική El dorado και το τελευταία κομμάτι χώμα για κάποια υποτιθέμενα 11 εκατομμύρια που το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εισέπραξε; Να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις σε πολιτικό επίπεδο, ονομάζοντας τρομοκράτες όποιους μπαίνουν στο δρόμο της; Ένας δρόμος φτιαγμένος από νεκρά δέντρα, χώμα, άπλετη οικολογική καταστροφή και κατεστραμμένες ανθρώπινες ζωές. Για λίγο χρυσάφι, θέλουν να πετύχουν όλα τα παραπάνω.

Από τα μέσα του 2012 η Καναδική El dorado μαζ ποτιθ Curriculum Program, Manhatanville College,1970ί με την «Ακτωρ» του κ. Μπόμπολα και με τις ευλογίες του κράτους, ξεκίνησαν μία φαραωνική «επένδυση», σχεδιάζοντας να μετατρέψουν τη Χαλκιδική σε κρανίου τόπο, για την εξόρυξη χρυσού. Η λεγόμενη επένδυση δε θα φέρει ούτε cent στο ελληνικό δημόσιο καθώς η σύμβαση μεταβίβασης και ο κυρωτικός της νόμος δε προβλέπουν ούτε μίσθωση ούτε δικαιώματα προς αυτό. Παράλληλα η μεταβίβαση των μεταλλείων στην Ελληνικός Χρυσός της Χαλκιδικής το 2003 δεν έφερε όχι 11 εκατομμύρια,  αλλά ούτε 1 ευρώ  στα ταμεία του δημοσίου, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο για το οποίο υπάρχει καταδίκη από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και παραπομπή της χώρας στο  Ευρωπαϊκό δικαστήριο.


Πέρα από τα οικονομικά, τα οποία έχουν και πολλές άλλες πτυχές και σκανδαλώδης διακλαδώσεις, ας περάσουμε σε μία άλλη βαθιά πληγή του ζητήματος. Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες είναι τρομακτικές και επιβαρύνουν ήδη την τοπική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής αλλά και για την υγεία των κατοίκων της. Προβλέπεται πτώση της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα κατά 600 μ., μόλυνση του επιφανειακού με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα (πράγμα το οποίο έγινε  ήδη αντιληπτό και ήταν γνωστό στις τοπικές αρχές οι οποίες το απέκρυπταν) και αύξηση της έντασης και της επικινδυνότητας των πλημμυρικών φαινομένων λόγω της ερημοποίησης.  Τα δάση θα αποψιλωθούν με μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημιές, τόσο στη βιοποικιλότητα όσο και τη ζωή γενικά. 

Το Δάσος στις Σκουριές

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθώ στην ατμοσφαιρική ρύπανση σαν αποτέλεσμα των εξορύξεων, με αιωρούμενα σωματίδια όπως το αρσενικό να κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Η σκόνη η οποία θα ανέρχεται υπολογίζεται στους 3.100 τόνους περίπου, ποσό το οποίο συγκρίνεται με τις εκπομπές των μεγάλων ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ. Η σκόνη αυτή δε θα παραμείνει στη Χαλκιδική και μεγάλο μέρος της θα ταξιδέψει  μέσω των ρευμάτων και της ατμόσφαιρας και αλλού.

Οι επιπτώσεις όπως μπορούμε να καταλάβουμε, με μερικές πολύ μικρές αναφορές, είναι επιβαρυντικές και μη αναστρέψιμες, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων και την οικονομία. Μία περιοχή χάνει τεράστια προνόμια, περιβαλλοντολογικά υποβαθμίζεται, ενώ χάνει και τον τουριστικό της χαρακτήρα μετατρεπόμενη σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας. Γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, δραστηριότητες που άλλοτε άνθιζαν στην περιοχή και στις οποίες απασχολούνταν μεγάλο μέρος αν όχι το μεγαλύτερο του κοινωνικού κορμού, απειλούνται με εξαφάνιση  και θα υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες. 

Πατώντας πάνω στις τελευταίες εξελίξεις, με την ιστορία της Χ.Α., η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία, παίζοντας τα βρώμικα παιχνίδια της και διαλαλώντας από τα τηλεοπτικά πλατό ότι  «καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται» να χρησιμοποιήσει το νομικό που χρησιμοποίησε για να  πατάξει τη ναζιστική οργάνωση, εναντίον κάποιων ανθρώπων που αγωνίζονται για τον τόπο και τις ζωές τους. Η κυβέρνηση έρχεται να κατονομάσει τρομοκράτες τους ανθρώπους από τους οποίους έκλεψε τη γη, τη χάρισε και το μόνο που θα μείνει στην τελική θα είναι ένα ερημωμένο τοπίο και καρκίνος. 

Η «λογική» του Σαμαρά έρχεται να  εξισώσει τον αγώνα για τη ζωή με τα εγκλήματα των νεοναζιστών. Αυτή είναι η δικαιοσύνη τους;  Η αρπαγή χιλιάδων ζωών, η ισοπέδωση του μέλλοντος τους, το ξεπούλημα των σπιτιών, η καταστροφή των δασικών εκτάσεων και σαν να μην έφταναν αυτά, στο δράμα των ανθρώπων αυτών  έρχονται να προστεθούν και τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος τους. Έτσι ονομάζονται τρομοκράτες εξυπηρετώντας τις κομματικές σκοπιμότητες κάποιων. Επειδή υπερασπίστηκαν το δίκιο τους,  το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια τους.

Το νομικό αυτό πλαίσιο αν η δικαιοσύνη λειτουργούσε σωστά, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί πέρα από τη Χ.Α. και κατά του Σαμαρά για να ξεσπάσει μία εγκληματική οργάνωση με κεφάλι τον ίδιο, υπαρχηγό τον Δένδια και στρατιωτάκια τους τα ΜΑΤ, που επιτίθενται  απροκάλυπτα στους ανθρώπους, με αλύπητη βία, χρησιμοποιώντας χημικά ακόμη και ενάντια στα παιδιά πετώντας τα μέσα στο σχολείο τους. Με κατηγορίες για φθορά ξένης ιδιοκτησίας από την El dorado και τον Μπόμπολα που κάνουν "Χρυσές" επενδύσεις σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης από όλους τους παραπάνω παράγοντες. Τι καλά....

ΥΓ. Την απάντηση για την εξόρυξη αυτή, την έδωσαν καλλιτέχνες και οι 35.000 παρευρισκόμενοι με έναν ιδιαίτερο τρόπο πριν λίγες ημέρες. Απολαύστε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη εδώ. 35.000 τρομοκράτες Σαμαρα! Να!

ΥΓ.2. Για περαιτέρω πληροφορίες ρίξτε μία ματιά στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Νέλλης Ψαρού για το περιοδικό Unfollow, εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου